· 

Nieuwkomer uit Wemeldinge boekt eerste succes

Champagne voor ms Philipskercke II

Ms Philipskercke II vaart uit

Begin oktober is in het Zeeuwse Wemeldinge met een champagnedouche de ms Philipskerke II gedoopt. Zeeland Maritime Services boekt hiermee het eerste tastbare succes sinds de oprichting in 2017.  Het splinternieuwe beunschip koppelt een robuust totaalvolume van 3250 ton aan een opvallend zuinig brandstofverbruik. De maatvoering is standaard, maar wel fors voor een beunschip: 86 meter lang en 11,45 meter breed. De Philipskercke II is gebouwd in opdracht van Johan Faasse. Het schip is speciaal uitgerust voor het transport van zand, grond en verhardingsmaterialen voor de wegenbouw. Het ontwerp is de vrucht van de voortvarende samenwerking tussen de bekende schipper en ZMS. 

 

Het is ZMS in alle opzichten gelukt om aan de eisen van de opdrachtgever te voldoen. Wat daarbij vooral in het oog springt, is de snelle levertijd in combinatie met een schappelijke prijs en prima prestaties. Dit is een direct gevolg van de denkwijze van de werf en de participatie van de opdrachtgever zelf. ZMS kent een duidelijke missie en strategie. De werf bouwt alle soorten binnenvaartschepen, maar richt de focus op efficiënte vaartuigen die speciaal zijn toegerust voor het transport van voedingsmiddelen, chemicaliën, zand en grind. In dat segment ligt de uitdaging in de bijzondere voorwaarden en een waslijst aan vereiste technische voorzieningen. Ondertussen is de orderportefeuille van de jonge werf goed gevuld. ZMS heeft nog een aantal schepen in aanbouw. Één daarvan is gelijk aan de Philipskercke II, de andere binnenvaartschepen zijn RVS-tankers.  

 

Uitblinken

ZMS kent nog geen lange geschiedenis. Toch geldt het beantwoorden van de wensen en eisen van een veeleisende opdrachtgever als Faasse als belangrijkste eigenschap van de maritieme onderneming. De scheepsbouwers blinken liever uit in een klein segment, dan gemiddeld te presteren in de volle breedte van de markt. Aan de Oostelijke Kanaalweg in Wemeldinge boert ZMS in ecologisch én economisch opzicht opvallend goed. De werf staat op ‘pole position’ in de uitvoering van een waslijst aan innovatieve technische voorzieningen. De Philipskercke II levert hiervan het overtuigende bewijs. Wat nog meer in het oog springt, is dat de scheepsbouwer vér vooruit loopt op de markt. Dit geldt met name voor het anticiperen op huidige en toekomstige normeringen voor energieverbruik en emissies. Directeur Cees Nobel is met recht trots op de eerste ‘boreling’ van de werf. Vooral op het feit dat het eerste schip dat onder zijn leiding in de vaart wordt genomen, nu al voldoet aan de toekomstige CCR 5-milieunormering. Hij verwoordt dit cruciale punt als volgt: “Dit gaat over het koppelen van een hoger tonnage aan een lager brandstofverbruik. Dat is wat echt telt in de zorg voor het milieu. Meer vervoeren tegen een drastisch lagere uitstoot. Onze schepen zijn gegarandeerd toekomstbestendig.” Met het nieuws van de afgelopen weken in het achterhoofd, hamert Nobel met recht op de zeer beperkte uitstoot van stikstof. “Daar mogen ze in Den Haag de handjes voor dichtknijpen.” De roerganger van ZMS weet waar het om draait:  “Een economisch en ecologisch gezonde exploitatie van het schip. Dat zit wel snor met de Philipskercke II, mooi schip toch?” 

 

Technisch superieur

De karakteristieken van het nieuwe beunschip liegen er niet om. Het gewicht ligt veertig ton lager dan gemiddeld bij een casco van deze omvang. Een opmerkelijke innovatie is de waterlijn-verlenger. Deze ingreep geldt als surplus op de voorgaande techniek en verhoogt de laadcapaciteit met 60 ton. Omdat ook het achterschip op de tekentafel is bewerkt, schommelt de besparing op het brandstofverbruik tussen de zeventien en negentien procent. Een blik in de machinekamer leert dat hier achter de motoren een geavanceerde naverbrander is geplaatst. Nieuw is ook het managementsysteem voor de energiehuishouding aan boord. Deze voorziening maakt het ontwerp van ZMS niet langer afhankelijk van de inzet van een generator of walstroom. De overproductie overdag gaat naar accu’s voor de nachtstroom. Schipper en bemanning zitten er warmpjes bij. Het HT-koelsysteem van de hoofdmotor fungeert als bron voor de vloerverwarming in de stuurhut en de woonvoorzieningen. De uitstoot van NoX bedraagt slechts 1,4 g/kWh dit is lager dan de vereiste 1,8 g/kWh. Dit betekent concreet een spraakmakende vermindering van 70 procent ten opzichte van de huidige CCR2 norm. Het aandeel roetdeeltjes (PN) = 0,015 g/kWh. Hier scoort de Philipskercke II een reductie van 90 procent op de huidige CCR 2 norm. 

 


Oostelijke Kanaalweg 20

4424 NC Wemeldinge

+31 (0)113 32 50 10

info@zmsbv.com

KvK 69897697

BTW NL858057220B01

Erkend leerbedrijf