· 

De zestig met dubbelslag gepasseerd

DRIE OP EEN RIJ VOOR MAASKADE

Maaskade Bevrachters-dochter QWave met ZMS

 Maaskade Bevrachters BV uit Zwijndrecht passeert dit jaar de zestig met een dubbelslag. Zes decennia na de oprichting telt de vloot meer dan zestig schepen. Het nieuwe label Qwave speelt hierin een belangrijke rol door op 26 maart mts Lombardijen in de vaart te nemen. Dit betekent na de Ommoord en Sardonyx de derde binnenvaarttanker op een rij voor de onderneming uit Zwijndrecht. Het casco van nummer vier is in aanbouw in Tsjechië en komt eind dit jaar naar ZMS in het Zeeuwse Wemeldinge voor de afbouw.   

 

Maaskade-dochter Qwave zet de Lombardijen in voor het transport van plantaardige en eetbare oliën en vetten voor de levensmiddelenindustrie. De capaciteit van de zeven RVS tanks aan boord van het 86 meter lange en 11,45 meter brede schip, bedraagt in totaal 2.575 m3. Om aan de strenge eisen voor voedselveiligheid te voldoen, is ook al het leidingwerk in RVS uitgevoerd. Het is ZMS opnieuw gelukt om een technisch superieur schip te ontwerpen en bouwen. Dit geldt in het bijzonder voor de ecologische en bedrijfseconomische prestaties. Zo ligt het gewicht veertig ton lager dan gemiddeld bij een casco van deze omvang. Een opmerkelijke innovatie is de waterlijn-verlenger. Deze ingreep verhoogt de laadcapaciteit met 60 ton. Omdat ook het achterschip op de tekentafel is bewerkt, schommelt de besparing op het brandstofverbruik tussen de zeventien en negentien procent. Achter de motoren is een geavanceerde naverbrander geplaatst. Extra comfort: om geluidsoverlast van de motoren te reduceren, is het schip uitgerust met een silencepack. 

 

 

Toekomstige milieunormering

De uitstoot van NoX door de Lombardijen bedraagt 1,8 g/kWh. Dit betekent een opmerkelijke reductie van 70 procent ten opzichte van de huidige CCR2 norm. Het aandeel roetdeeltjes (PN) = 0,015 g/kWh. Deze score ligt 90 procent onder de huidige CCR 2 norm. Sterker nog: het schip voldoet aan de toekomstige CCR 5-milieunormering. Dit gegeven past in het profiel van ZMS. De maritieme onderneming kent geen lange geschiedenis. Toch geldt het beantwoorden van de wensen en eisen van een veeleisende opdrachtgever als Maaskade BV als belangrijkste eigenschap. De werf staat op ‘pole position’ in de uitvoering van een waslijst aan innovatieve technische voorzieningen.

 

Ad Heijsman van Stichting Mate en Cees Nobel van ZMS
Ad Heijsman van Stichting Mate en Cees Nobel van ZMS

Champagnedoop

In verband met corona is de ingebruikname van de Lombardijen op bescheiden schaal gevierd. Om het gemis van de Champagnedoop te compenseren, heeft ZMS in overleg met de opdrachtgever gekozen voor een ruimhartige donatie van vijfduizend euro aan de Stichting MATE. Piet Wassenaar (CEO Maaskade) is hier voorzitter van. De doelstelling van Stichting MATE is jongeren die maatschappelijk buiten de boot dreigen te vallen, in staat te stellen een baan te verkrijgen en te behouden in de scheepvaart.   


Oostelijke Kanaalweg 20

4424 NC Wemeldinge

+31 (0)113 32 50 10

info@zmsbv.com

KvK 69897697

BTW NL858057220B01

Erkend leerbedrijf