· 

Zestig ton extra aan boord van de mts Condor

BETER IS DE NIEUWE NORM BIJ ZMS

En wéér hing de vlag in top in Wemeldinge. Deze keer om te vieren dat de lokale scheepsbouwer ZMS het eerste kwartet tankschepen rond heeft. Na de Lombardijen, Ommoord en Sardonyx was het nu de beurt aan de mts Condor om de Champagne te koppen.

Een fles Champagne slaat tegen de boeg van het mts Condor

Het 86 meter lange tankschip waarvan het ontwerp gebaseerd is op een modulair programma, ligt blijkbaar goed in de markt. Nummer vier uit de serie is daags na de feestelijke doop langdurig gecharterd door de Volharding Group uit Amsterdam. Jan Warbout eigenaar Condor BV, prijst de Zeeuwse werf waar het schip is opgeleverd. “Natuurlijk geeft het voldoening dat ook ons streven naar de hoogste normering op waarde is inschat door ZMS. Want dat is waar het in de toekomst van de binnenvaart om gaat. Het vroegtijdig beantwoorden van de strengste eisen als GMP en EBIS. Daar bestaat in de visie die wij delen met de werf geen compromis voor.” Opdrachtgever en scheepsbouwer hebben elkaar onder goed gesternte gevonden. De uitstoot van NoX door de mts Condor ligt onomstotelijk aangetoond ruim onder de huidige CCR2 norm. Met ‘ruim’ bedoelt de trotse eigenaar een score van 70 tot 90 procent onder de kritische grens. “Ook de toekomstige CCR 5-milieunormering vormt geen enkel probleem”, voegt Warbout toe. 

 

 

Extra laadvermogen

Dat beter de nieuwe norm is bij ZMS, blijkt uit de karakteristieken van de tanker die expliciet bestemd is voor het transport van levensmiddelen. De capaciteit van de zeven RVS tanks bedraagt in totaal 2.575 m3. De in eigen beheer ontwikkelde waterlijn-verlenger verhoogt de laadcapaciteit met 60 ton. Economisch én ecologisch is dat een pré van jewelste. Met name op gebied van verbruik: ZMS laat het extra laadvermogen gepaard gaan met een gewichtsreductie van veertig ton schoon aan de haak. “Reken maar”, heft Jan Warbout het glas op de toekomst: “Bijna twintig procent minder brandstof dan een vergelijkbaar schip van deze omvang en tonnage.”   

 


Oostelijke Kanaalweg 20

4424 NC Wemeldinge

+31 (0)113 32 50 10

info@zmsbv.com

KvK 69897697

BTW NL858057220B01

Erkend leerbedrijf