· 

Order voor drie hybride bunkerschepen naar ZMS

AN DER SCHÖNEN BLAUEN MOLDAU…

Directeur Cees Nobel van ZMS overhandigt een geschenk aan zijn Tjechische opdrachtgever
Ing. Lubomír Fojtů (Director, Waterways Directorate of the Czech Republic) en Cees Nobel (Directeur, Zeeland Maritime Services)

Praag. Onbetwist één van de mooiste steden van Europa. Tussen de enorme Burcht, de gouden daken en de Astronomische Klok, stroomt de Moldau. Vanuit de hele wereld sluiten toeristen geduldig aan voor een rondvaart over de rivier die de stad doorkruist. De Tsjechische overheid spant zich tot het uiterste in om die zo ‘schön’ en ‘blau’ te houden als door Strauss junior gecomponeerd voor de Donau. Elk schip dat urenlang in en rond Praag wil varen of anderszins in bedrijf is, krijgt te maken met de strengste normering: 0,0 emissie. Dat betekent werk aan de winkel in Nederland.

De tender betreft de bouw van drie diesel-elektrisch aangedreven bunkertankers voor gebruik op de Moldau. Het Tsjechische Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mengt zich tot op detailniveau in het ontwerp van de schepen. Want met 0,0 emissie als limiet, zet de opdrachtgever alle mededingers voor het blok. ZMS laat zich in de regel niet afschrikken door extreme ontwerp-eisen. Met succes is een aantal partners gevonden met wie de werf in staat is om aan de strengst mogelijke  normering te voldoen. Sterker nog, op dinsdag 23 april 2024 zijn de contracten in Praag ondertekend. Onmiddellijk na de formele bevestiging van de order, is het startsein gegeven voor de bouw van nummer 1. De eerste komt over anderhalf jaar in de vaart onder de naam Praha. Dit schip gaat dienst doen als varende bunkercentrale voor rondvaartboten en motorjachten. Naast brandstoftanks voor commerciële exploitatie is aan boord ruimte gereserveerd voor een winkel. Het ontwerp is ‘summa cum laude’ goedgekeurd door het bevoegde gezag Waterways Directorate of the Czeck Republik.

 

Toegift

De complexiteit van de bunkerschepen betreft meer dan alleen de hybride uitrusting. Elektrisch scheepsinstallateur Werkina uit Werkendam draagt de verantwoording over de volledig emissie-loze voortstuwing. Die moet het schip in staat stellen om meerdere uren in de bebouwde omgeving van de stad te varen zonder enige uitstoot te genereren. De oplossing zit in de engineering van Werkina’s eigen W-PROP powermanagementsysteem. Kort samengevat komt dit neer op de plaatsing van een krachtig accupakket in combinatie met Veth-Ldrives die draaien op efficiënte generatoren. Dit ingenieuze systeem maakt de aandrijving niet alleen emissie-vrij, maar als toegift ook fluisterstil. Het in Papendrecht gevestigde Veth en Werkina hebben als partners in business inmiddels ruimschoots ervaring opgedaan met hybride aandrijving voor de binnenvaart.     

Ing. Lubomír Fojtů (Director, Waterways Directorate of the Czech Republic) en rechts Cees Nobel (Directeur, Zeeland Maritime Services)

Oostelijke Kanaalweg 20

4424 NC Wemeldinge

+31 (0)113 32 50 10

info@zmsbv.com

KvK 69897697

BTW NL858057220B01

Erkend leerbedrijf